Premi literari

HELENA JUBANY i LORENTE

de narració curta o recull de contes per a ser explicats
Manuel Roig ha guanyat el XIII Premi Helena Jubany amb l’obra “Anserall”
2 des. 2020

El músic i escriptor Manuel Roig Abad ha guanyat el XIII Premi Helena Jubany amb l’obra Anserall. L’obra tracta de la retirada d’un grup de soldats republicans cap a França l’any 1939 passant per Anserall, un poblet de Les Valls de Valira, a la comarca de l’Alt Urgell, on per cert l’autor no ha estat mai. El guardonat Manuel Roig és nascut l’any 1976 a la Vall d’Uixó, comarca de La Plana, i veí d’Ibi, comarca de l’Alcoià, on fa de professor de música. Aquest autor del País Valencià ja té publicades algunes obres seves: Despatxeu a la ninyera (recull de contes)  i els poemaris Memòries d’un gat verd, Atac de temps, Terra sagrada, Meduses, La nostra casa oberta i, aquest any, Totes les músiques del món.

Enguany l’acte de lliurament del Premi Helena Jubany no s’ha pogut fer amb un acte públic a causa de les restriccions amb motiu de la COVID-19 i s’ha pogut seguir en directe retransmès per Mataró Televisió i per YouTube (enllaç permanent: https://youtu.be/JK_Ficiii8E), gràcies a la col·laboració de Mataró Audiovisual i l’Ajuntament de Mataró. L’acte l’ha presentat en Pep Andreu, que fou company de feina de l’Helena a Televisió de Mataró i que fa de conductor de l’acte des de la primera edició del premi.

El Premi Helena Jubany, una flama encesa

Joan Jubany i Itxart, president de l’associació Helena Jubany ha explicat que la seva filla Helena “havia iniciat la seva producció pròpia de contes i narraccions, una producció prometedora que, però, va quedar estroncada pels seus assassins” i per això en volem mantenir viu el record.

“Mireu el logo de l’Associació. És una torxa. Una torxa de les que es passen de mà en mà en una cursa de relleus. En aquesta torxa la flama és la signatura de l’Helena, el seu foc per la literatura, i també per conèixer noves coses, nova gent, noves experiències…”, ha recordat en Jubany. I ha afegit que la voluntat del Premi Helena Jubany és “transmetre la seva passió per la lectura i la creació literària, mirant de descobrir noves veus, noves idees, noves experiències en el món de la literatura. I el seu gust per explicar contes”.

El premi està dotat amb 3.000 euros i la publicació de l’obra, que es repartirà gratuïtament amb el diari Ara en una data encara per determinar entre Nadal i Reis.

L’obra premiada

Maria Ardel de Lete, portaveu del jurat del 13è Premi Helena Jubany i guanyadora de la 12a edició, ha explicat que el jurat del qual forma part ha acordat per unanimitat premiar l’obra Anserall per les raons següents:

Maria Ardel de Lete, portaveu del jurat del 13è Premi Helena Jubany i guanyadora de la 12a edició, ha explicat que el jurat del qual forma part ha acordat per unanimitat premiar l’obra Anserall per les raons següents:

  • Perquè la narració transcorre de manera íntegra dins els paràmetres de l’oralitat, la qual cosa fa que el lector tingui en tot moment la sensació que el narrador li està parlant.
  • Perquè es tracta d’un text volgudament col·loquial, que llisca molt bé a través dels diferents registres que s’hi acoblen. El text flueix amb gràcia i amb tota la vitalitat de la llengua en la tria del lèxic, la inclusió de dialectalismes, les expressions genuïnes i les formes gramaticals ajustades a l’entorn i als personatges al llarg de l’obra.
  • Per la progressió del relat combinada amb regressions induïdes per lapsus de memòria propis de la gent gran, les quals accentuen la versemblança de la història, que resulta molt ben travada mentre es va construint de manera recurrent.
  • Perquè, si bé tracta d’uns fets tràgics, el narrador els conta amb senzillesa, sense angoixa ni èpica, com si formessin part de la quotidianitat.
  • Pels tocs d’humor, ironia i tendresa que es van desgranant al llarg del relat.
  • Per les reflexions lingüístiques que el text intercala sobre la unitat de la llengua.

La UOC s’implica amb el Premi Helena Jubany

Pastora Martínez Samper, vicerectora de Globalització i Cooperació de la Universitat Oberta de Catalunya ha intevingut virtualment en l’acte tot recordant que l’Helena Jubany era estudiant de la UOC quan la van matar, i ha anunciat que la institució s’implicarà a partir d’ara com a coorganitzadora del Premi. Ha explicat que la UOC i l’Associació Helena Jubany estan ultimant detalls d’un acord de col·laboració mitjançant el qual es crearà un arxiu sonor titulat “La maleta de l’Helena”, que farà accessibles via podcast els àudios del l’obra de la pròpia Helena Jubany, de les obres guanyadores del premi, i de la selecció de contes que l’Helena tenia a la seva maleta de contacontes.

L’Ajuntament manté la seva col·laboració

L’acte també ha comptat amb la presència Xesco Gomar, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró que ha clos l’acte encoratjant l’Associació Helena Jubany i Lorente a perseverar en els seus objectius.

Novetats en la causa judicial

Joan Jubany i Lorente, germà de l’Helena i portaveu de la família ha explicat que enguany hi ha hagut novetats a nivell social i judicial: “l’emissió del programa Crims, dirigit per Carles Porta, a TV3 ha remogut i despertat consciències” fins al punt que “ara, la causa de l’Helena Jubany ja no és només la cusa de la seva família perquè molta gent l’ha fet seva i ara ja podem dir que és una causa popular per la justícia i contra la impunitat d’aquest feminicidi”.

El germà de l’Helena ha explicat que haver aconseguit la reobertura de la causa va generar molta esperança, però han passat quatre mesos i ni la judicatura ni la policia no han fet res per avançar en la resolució del crim. “Ni la policia ni el jutge no han fet res”, s’ha lamentat. Però ha conclòs que “no defallirem fins que es faci justícia”.

Un premi amb trajectòria

Fins ara, han guanyat el Premi Helena Jubany els autors i autores següents:

Més notícies d’aquesta edició:

“Anserall”, de Manuel Roig

“Anserall”, de Manuel Roig, s’ha publicat en format llibret i es va distribuir amb el diari Ara el 5 de gener de 2020. Ara el pots llegir i descarregar en format PDF i/o llegir-lo a issuu des del web de l’Associació Helena Jubany, juntament amb la resta d'obres...

El 5 de gener, amb el diari Ara, el llibret “Anserall”

El 5 de gener trobareu un petit regal de Reis amb el diari Ara: el llibret Anserall, obra guanyadora del Premi Helena Jubany 2020. L'autor n'és Manuel Roig, veí d'Ibi, País Valencià. La història contada al llibre s'esdevé a Anserall, un poblet de Les Valls de Valira,...

Veredicte del jurat del XIII Premi Helena Jubany

Reunits telemàticament a les set del vespre del dia 17 de novembre de 2020, els membres del Jurat, format per Maria Ardel, Elvira Carrió, Esteve Guardiola, Núria Ribas, M. Àngela Serra, Llorenç Soldevila, Roser Trilla, i Joan Jubany, que actua com a secretari amb veu...

Oberta la convocatòria del 13è Premi Helena Jubany

Coincidint amb l'aniversari del naixement de l'Helena Jubany, dijous 27 de febrer s'ha obert la convocatòria i s'han presentat les bases de la 13a edició del premi de narració curta o recull de contes per a ser explicats que porta el seu nom. La presentació s'ha fet a...

Bases del XIII Premi Helena Jubany (2020)

L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i el diari Ara, amb la finalitat de mantenir viu el record de l’Helena Jubany, enamorada del món dels llibres (lectora obstinada, periodista de cròniques culturals,...