Premi literari

HELENA JUBANY i LORENTE

de narració curta o recull de contes per a ser explicats

Joan Jubany i Itxart lliura el VII Premi Helena Jubany a Montse MaestreMontse Maestre ha guanyat el VII Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats, únic premi existent d’aquestes característiques, amb Tot plegat no és el que sembla, una narració a dues veus que ens conta una història d’intriga en què els fets es van accelerant a mesura que ens acostem a un final totalment inesperat.

Segons ha exposat Elvira Carrió, representant del jurat, Tot plegat no és el que sembla ha estat premiada, d’entre les 74 obres presentades al concurs, per les raons següents:

Montse Maestre, guanyadora del VII Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicatsa) Pel joc de veus narratives que focalitzen el relat a partir de dos punts de vista expressats per boca de sengles personatges que amb un exercici de complexitat, espontaneïtat i senzillesa alhora entrelliguen la narració dels fets amb monòlegs interiors i pensaments sobre les emocions de l’altre.

b) Perquè el text ens ofereix una història d’intriga molt ben estructurada i ben travada, amb un relat internament dinàmic, en què, a mesura que se’n descabdella la trama, es van accelerant els esdeveniments, i les sensacions i emocions dels personatges.

c) Per la varietat i riquesa del llenguatge emprat, reblert d’imatges, i que combina diversos registres i parlars.

d) Per l’ús d’una llengua col·loquial, fresca i genuïna.

e) Per les referències literàries i musicals que conté.

f) Pel seu final inesperat.

g) I pel missatge positiu que ens aporta, com és que l’amor pot canviar el destí de les persones.

Joan Jubany i Itxart, president de l'Associació Helena Jubany, acompanyat per l'alcalde de Mataró, Joan MoraL’acte de lliurament del VII Premi Helena Jubany, convocat per l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente s’ha celebrat dimarts, dia 2 de desembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la sala d’actes de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró.

L’acte, al qual han assistit unes setanta persones, ha començat amb unes paraules de benvinguda de Sílvia Barragan, directora de la biblioteca Antoni Comas de Mataró, i l’ha conduït Pep Andreu, presentador d’m1tv, que ha evocat la personalitat d’Helena Jubany i els fets encara no aclarits que la van portar a la mort.

Joan Jubany i Itxart, president de l'Associació Helena Jubany, acompanyat per l'alcalde de Mataró, Joan MoraDesprés ha pres la paraula Joan Jubany i Itxart, president de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, que ha glossat el significat i l’objectiu del premi: mantenir viu el record personal i social de l’Helena Jubany, assassinada avui fa tretze anys a Sabadell, apassionada per la literatura i la narració oral.

Tot seguit, Elvira Carrió, directora de l’Institut Laia l’Arquera, com a portaveu del jurat, n’ha llegit i comentat l’acta i immediatament després Montse Maestre, autora del relat, ha rebut el guardó i s’ha adreçat als assistents.

Montse Maestre ha donat molta importància al premi perquè, a part del valor literari, té una història al darrere amb la qual se sent molt identificada: l’Helena era una dona jove, apassionada per la literatura, i escrivia històries que transmeten valors. Després de dir que “Mai hi haurà pau en el silenci”, Montse Maestre ha volgut donar suport a la lluita de la família i els amics de l’Helena.

En acabat, la mateixa autora i el seu company de professió, Roger Usart, han llegit a dues veus un fragment de la narració premiada.

Per acabar, Joan Mora, Alcalde de Mataró, ha clos l’acte amb unes paraules en record de l’Helena i ha mostrat la seva empatia amb les persones que la van conèixer i estimar.

És previst que l’obra Tot plegat no és el que sembla sigui distribuïda gratuïtament en forma de llibret amb el diari ARA, coconvocant del premi, el divendres dia 19 de desembre. Això serà possible gràcies a un projecte de micromecenatge a través de Verkami, que ha fet possible que 181 persones hi donessin suport.

L’OBRA

Tot plegat no és el que sembla

«El camí cap al carrer Estret número 12 no té giravolts, no es veu on comença, ni es distingeix on acaba». Un carrer, que podríem situar a Palafrugell, com la novel·la de Josep Pla, però també a moltes altres ciutats  i viles del nostre país, perquè res no és el que sembla. Un jove periodista hi arriba, arrossegant una maleta i carregat de somnis. Resseguint els anuncis trobarà una feina molt especial que li aportarà problemes de consciència, desobediència, intriga criminal i l’amor. Però és ell el protagonista de la història? O ho és la noia dels cabells recollits, el mallot negre i les mitges fines «que es belluga com si caminés damunt un llac d’aigua gelada»?

Haureu de llegir el relat fins al final, perquè l’autora es valdrà de totes les seves armes per seduir-vos: la sensualitat, la vida quotidiana amb un toc de màgia, la música i la literatura. I no desvetllarà el seu secret fins a l’última pàgina, la número …, perquè tot plegat no és el que sembla.

Lluïsa Esteve (llicenciada en filologia hispànica i membre del jurat del premi Helena Jubany)

L’AUTORA

Montse Maestre i Casadesús (Ripoll, 1980) prepara a dia d’avui la seva primera novel·la basada en la corrupció i la lluita de classes. Després d’obtenir un primer, un segon i un tercer premi als Jocs Florals de Montesquiu en relat breu i un primer de poesia en els Jocs Florals de Campdevànol, ha seguit durant quatre anys l’itinerari de novel·la de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Ha estat membre del grup d’escriptura Conte(a)gotes de la Universitat de Vic i ha col·laborat amb el setmanari la Directa.

Diplomada en Magisteri i Educació Social i llicenciada en Pedagogia, treballa a temps parcial en una escola rural del Lluçanès com a mestra de primària i dedica l’altra meitat de jornada a escriure. S’interessa per la lectura, l’agricultura ecològica, la natura, la música, l’intercanvi cultural i per qualsevol causa que ajudi a deixar un món més bonic on viure.

EL PREMI HELENA JUBANY

La d’enguany és la setena edició del Premi Helena Jubany. En les sis edicions anteriors els guanyadors foren Imma Cabré (amb Gotes que vessen gots), Alfred Quintana (amb L’Alemany és fàcil, 2012), Marina Guardiola (amb Amunt, 2011), Jordi Solé (amb Blanc, 2010), Joan-Lluís Moreno i Congost (amb Compta comptes, 2009) i Xavier Cabús (amb El karma del carnisser, 2008).

Aquest premi literari ha estat creat per mantenir viu el record de l’Helena Jubany i Lorente encomanant el seu gust per la lectura, la creació literària i la narració oral. L’Helena va ser assassinada el dia 2 de desembre de 2001 a Sabadell i tant la policia com la judicatura han desistit d’aclarir els fets i identificar els culpables de la seva mort.

Mataró, 2 de desembre de 2014


> Galeria de fotos a Facebook


NOTÍCIES DE PREMSA:

[Mataró Ràdio] Montse Maestre: “aquest premi és un impuls a la meva trajectòria com a escriptora”

[capgròs.com] La ripollenca Montse Maestre guanya el Premi Helena Jubany

[elripollès.info] Montse Maestre, guanyadora del Premi Helena Jubany