Premi literari

HELENA JUBANY i LORENTE

de narració curta o recull de contes per a ser explicats
Marina Guardiola i Bufí ha obtingut el IV premi Helena Jubany (2011)
Marina Guardiona guanya el IV premi Helena Jubany
3 des. 2011

Amunt de la mataronina Marina Guardiola i Bufí ha guanyat el IV Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats, lliurat aquest vespre a Mataró.

L’alcalde de Mataró, Joan Mora, ha presidit l’acte de lliurament del premi, que ha estat conduït pel periodista d’m1tv Pep Andreu.

Hi ha intervingut en primer lloc Joaquim Fernàndez, primer tinent d’alcalde i president de l’IMAC, que ha obert l’acte recordant l’Helena Jubany que de petita ell havia conegut i considerant que el premi que s’estava atorgant, únic en la seva modalitat, és un valor de la ciutat de Mataró que calia potenciar.

Lliurament del IV premi Helena Jubany a la sala d'actes de Can Palauet (Mataró)Tot seguit Joan Jubany i Itxart, president de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, s’ha dolgut que 10 anys després de l’assassinat de l’Helena el cas encara està per resoldre perquè tant la justicia com la policia han desistit de trobar els culpables. Després ha glossat el perquè i el sentit del premi, que ha dit que era fet a mida de l’Helena, que vivia intensament la literatura, estimava els llibres i li agradava explicar contes a la gent, grans i petits. I ha remarcat que d’aquí venia la singularitat d’aquest guardó literari que premia una narració curta creada per llegir i compartir, per explicar, per ser escoltada.

Roser Trilla, professora de Llengua i Literatura de l’Institut Alexandre Satorras de Mataró, com a portaveu del jurat, n’h allegit despés l’acta: “El jurat”, ha dit Roser Trilla, “ha acordat atorgar el IV Premi Helena Jubany a l’obra de Marina Guardiola i Bufí per la progessió de l’argument i el ritme qque dóna a l’acció amb un vocabulari i girs lingüístics encertats que recullen diversitat de parlars; pels trets d’oralitat que acompanyen tot el text implicant-hi el lector/escoltant; i per la plasticitat d’un llenguatge que, amb un aire naïf, evoca tot un seguit d’imatges”.

Després d’això, Marina Guardiola, l’autora de l’obra guardonada, arribada expressament de París on viu, ha recollit el premi.

Despés d’això, Llorenç Soldevila, professor de la Universitat de Vic i membre del jurat, ha llegit llegit, captant en tot moment l’atenció dels assistents, fragments de l’obra premiada.

Joan Mora, alcalde de Mataró, ha fet costat als organitzadors del premi Helena Jubany.Finalment, el Sr. Joan Mora, Alcalde de Mataró ha clos l’acte, fent costat als organitzadors del premi i congratulant-se que a la ciutat hi hagi iniciatives com aquesta.

És previst que l’edició d’Amunt surti a la llum a final de febrer de 2010.

L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente ha instituït aquest premi, que convoca cada any, amb el desig de mantenir viu el record de l’Helena i encomanar el seu gust pel llibre, la creació literària i l’activitat de narrar de viva veu històries i contes.

L’Helena Jubany va ser assassinada, ara fa deu anys, el dia 2 de desembre de 2001 i encara avui, la policia i la justícia no han sabut aclarir l’autoria de la seva mort i han desistit d’identificar i trobar els culpables.

Més notícies d’aquesta edició:

“Amunt” es presenta amb videoconferència entre Mataró i París

Dilluns 27 de febrer s'ha fet l'acte de presentació del llibre Amunt a la llibreria Robafaves de Mataró. L'acte ha comptat amb la presència física de l'actor Joan Pera, que ha posat veu al CD que acompanya el llibre del IV premi Helena Jubany, i la presència virtual...

Veredicte del jurat del IV premi Helena Jubany (2011)

Reunits a la Llibreria Robafaves de Mataró a les 8 del vespre del dia 7 de novembre de 2011, els membres del Jurat –format per Elvira Carrió, Pep Duran, Lluïsa Esteve, Núria Ribas, Roser Ros, Llorenç Soldevila, Roser Trilla, Jordi Solé i Joan Jubany, que actua com a...

Divendres 2 de desembre acte de lliurament del 4t premi Helena Jubany

El 2 de desembre, divendres, tindrà lloc el lliurament del IV Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats. L'acte tindrà lloc a 2/4 de 8 del vespre a la sala d'actes de Can Palauet, plaça de l'Ajuntament de Mataró.Es tracta de la 4a...

Bases del IV Premi literari Helena Jubany (2011)

L’associació cultural Helena Jubany i Lorente, amb el suport de l’Institut Muncipal d’Acció Cultural de l’Ajuntament de Mataró i de Caixa Laietana, i la col·laboració de la Biblioteca Frederic Alonso i Orfila de Sentmenat, la llibreria Robafaves, l’Associació...