Premi literari

HELENA JUBANY i LORENTE

de narració curta o recull de contes per a ser explicats
Jordi Solé i Comas guanya el III Premi Helena Jubany
Jordi Solé i Comas guanya el 3r premi Helena Jubany
3 des. 2010

El periodista sabadellenc Jordi Solé i Comas ha estat guardonat aquest vespre amb el III Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats, únic premi existent d’aquestes característiques, per la seva obra Blanc.

El també periodista Pep Andreu ha conduït l’acte de lliurament del premi, que s’ha celebrat a la Sala d’Actes de Can Palauet de Mataró amb la presència de prop d’un centenar de persones, que omplien la sala.

Hi han intervingut Sílvia Sebastián, directora de la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró, en representació de l’IMAC de l’Ajuntament de Mataró, Joan Jubany, president de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, Núria Ribas, com a portaveu del Jurat, el mateix guardonat i Elvira Carrió, membre també del Jurat, que ha llegit fragments de l’obra premiada.

Acte de lliurament del 3r premi Helena JubanyEl Jurat va acordar per unanimitat, segons explicat Núria Ribas, atorgar el III Premi Helena Jubany a l’obra Blanc de Jordi Solé i Comas “per la seva prosa fresca, fluida i suggeridora d’imatges; pel seu lèxic en sintonia amb la intencionalitat que vol expressar: humor, ironia, tendresa, etc.; i per la capacitat, a partir d’un fet real, de capgirar-lo i fer-ne un relat creïble, dirigit en tot moment a un imaginat oient i una possible audiència juvenil”.

També ha fet esment de l’obra finalista, Història natural i altres contes, per la seva capacitat creadora de personatges que fan avançar la narració amb traços calderians.

És previst que l’edició de Blanc surti a la llum a començament de març de 2011. En tindrà cura l’editorial Tantàgora. L’edició serà il·lustrada i inclourà, a més del text escrit, la narració oral de l’obra i una versió signada amb llengua de signes catalana per a persones sordes.

L’OBRA

El protagonista del relat guanyador és un noi sabadellenc que està destinat a ser químic seguint la tradició familiar. Des de ben petit els Reis ja li porten jocs de química, però ell té, a més, un altre hobby que l’apassiona encara més: els animals.

Així és que un bon dia agafa els Catalans decidit a fer una visita al zoo de Barcelona… i aquesta visita canviarà la seva vida, perquè hi trobarà l’Altarriba. un personatge curiós que li ofereix feina en veure’l tan embadocat amb les feres. Començarà netejant la gàbia dels micos i anirà fent mèrits. La seva felicitat serà total quan arribi al zoo el seu habitant més famós, un goril·la blanc.

Tots sabeu la història de Floquet de Neu o, més ben dit, us penseu que la sabeu, perquè aquesta història amaga un terrible secret… El llibre és una meravella de tan ben escrit, irònic, intel·ligent. Ben segur que no us podreu estar d’acabar-lo. El podreu tenir a les mans a començament de març.

L’AUTOR

Jordi Solé i Comas és periodista, escriptor. Ha estat col·laborador de la revista “Fotogramas”, del programa de TV3 “El club” i del radiofònic “Versió càmping” a RAC1. Actualment treballa com a free lance i és lector professional de guions cinematogràfics. Com a escriptor ha publicat Telemanía las 500 mejores series de TV (Salvat, 2000), la novel·la històrica sobre el fill de Juli Cèsar i Cleopatra Hijo de Dioses (Ed. Pàmies, 2010) i el thriller històric sobre l’estada de Buffalo Bill a Barcelona l’any 1889, “Barcelona Far West” (Pàmies, 2010).

EL PREMI HELENA JUBANY

La d’enguany és la tercera edició del Premi Helena Jubany. En les dues edicions anteriors els guanyadors foren l’alacantí Joan-Lluís Moreno i Congost (Premi 2009) amb Compta comptes i el barceloní Xavier Cabús (Premi 2008) amb El karma del carnisser, les obres dels quals ja han estat publicades per l’editorial Tantàgora.

Aquest premi literari ha estat creat per mantenir viu el record de l’Helena Jubany i Lorente encomanant el seu gust per la lectura, la creació literària i la narració oral. L’Helena va ser assassinada el dia 2 de desembre de 2001 a Sabadell i tant la policia com la judicatura han desistit dàclarir els fets i identificar els culpables de la seva mort.

Mataró, 2 de desembre de 2010

Més notícies d’aquesta edició:

Veredicte del jurat del III Premi Helena Jubany (edició 2010)

Reunits a la Llibreria Robafaves de Mataró a les vuit del vespre del dia 26 de novembre de 2010, els membres del Jurat –format per Elvira Carrió, Pep Duran, Lluïsa Esteve, Núria Ribas, Roser Ros, Llorenç Soldevila, Roser Trilla i Joan Jubany, que actua com a secretari...

2 de desembre de 2010: lliurament del 3r premi Helena Jubany

El dia 2 de desembre, lliurarem el III Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats. L’acte serà a la sala d’actes de Can Palauet (a la plaça de l’Ajuntament de Mataró) a les 8 del vespre. Comptem amb la teva presència. Aquest any s’han...