Premi literari

HELENA JUBANY i LORENTE

de narració curta o recull de contes per a ser explicats

L’Helena Jubany

L’Helena Jubany i Lorente va morir assassinada la matinada del 2 de desembre de 2001, a l’edat de 27 anys. Els qui la van matar, avui encara són al carrer. La policia i la judicatura encara no han esclarit els fets però la família de l’Helena continua lluitant perquè es faci justícia i el crim no quedi impune.

Enamorada de la lectura des de l’adolescència, l’Helena Jubany visqué a l’entorn del llibre com a periodista, llibretera, contertuliana, autora de recensions, correctora, bibliotecària, contacontes… i esbrossava il·lusionada el camí de la producció pròpia amb relats curts.

L’any 2004 la família va editar el llibre Els cristalls de les terres del nord i altres contes. Els cristalls de les terres del nord i altres contes. És un recull de narracions que l’Helena havia escrit i tenia guardats en el seu ordinador personal. D’adolescent, l’Helena havia concebut la idea d’arribar a ser escriptora i aquestes són les seves primeres i dissortadament úniques narracions. Estem segurs que ella les hauria madurat i polit abans de publicar-les, o potser les hauria esborrat.

L’any 2021 hem enregistrat una sèrie de podcasts en col·laboració entre la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l’Associació Helena Jubany.

“La maleta de l’Helena” els contes escrits per l’Helena Jubany intepretats per les veus de Marta Tricuera (Les galetes màgiques i Lladre d’instants), Rosa Fité (Una invasió monstruosa), Sergi Gibert (La fugida de l’internauta), Andrea Martínez (Els pensaments voladors), Ester Cort (La formiga que es va adormir sobre la closca d’una tortuga), Teresa Fèrriz (Matrioska), Mariona Ribas (En companyia de la lluna) i Sílvia Ricart (Els cristalls de les terres del nord).

Associació cultural Helena Jubany

L’Associació Helena Jubany

L’any 2008, familiars, amics i companys de l’Helena vam crear l’Associació cultural Helena Jubany i Lorente, amb la finalitat de mantenir encesa la flama del seu record i prendre el relleu de la seva il·lusió per la creació literària i la narració oral.

Amb aquesta finalitat, l’associació ha instituït el Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats.

Associació cultural Helena Jubany

El premi Helena Jubany

El premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats es convoca cada any el dia 27 de febrer, data del naixement de l’Helena, i es lliura el 2 de desembre, data de l’assassinat de l’Helena. Està dotat amb 3.000€ i la publicació de l’obra guanyadora amb el diari Ara.

Autors i obres guanyadores d’edicions anteriors:

El premi Helena Jubany s’atorga anualment des de l’any 2008.

2022

Maria Ramon i Caballé

Arrelant Dèries i Saraus

El Vendrell

2021

Joan Fontana i Noelia Nogueiro

Helena

El Vendrell

2020

Manuel Roig Abad

Anserall

Vall d’Uixó/Ibi

2019

Maria Ardel de Lete

Paper d’estrelles

Collbató

2018

Abel Julien

L’ocell de Brinkley, Arkansas

Barcelona

2017

Carles Torres

El desconcert d’en Boyle

Eivissa/Formentera

2016

Xavier Vidal

L’escriptor i l’escombriaire

Alginet, València

2014

Montse Maestre

Tot plegat no és el que sembla


Ripoll

2013

Imma Cabré i Homet

Gotes que vessen gots

Sabadell

2012

Alfred Quintana

L’alemany és fàcil

Barcelona

2011

Marina Guardiola i Bufí

Amunt

París/Mataró

2010

Jordi Solé i Comas

Blanc

Sabadell

2009

Joan Lluís Moreno i Congost

Compta comptes

Alacant

2008

Xavier Cabús

El karma del carnisser

 

Barcelona

Amb el suport de: