Premi literari

HELENA JUBANY i LORENTE

de narració curta o recull de contes per a ser explicats
Carles Torres guanya el X Premi Helena Jubany amb “El desconcert d’en Boyle”
17 des. 2017

El lliurament del Premi Helena Jubany, que enguany arriba a la desena edició, s’ha realitzat dissabte 2 de desembre a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró, amb la participació d’en Joan Jubany i Itxart, president de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, que promou el premi., i de la Regidora de Cultura, Núria Moreno. L’acte l’ha presentat en Pep Andreu, director de Mataró Televisió i company de l’Helena quan va fer pràctiques de periodisme a Televisió de Mataró.

L’obra premiada ha estat ‘El desconcert d’en Boyle’, de Carles Torres (Eivissa, 1974). A la convocatòria s’hi ha presentat un total de 57 treballs. El text guanyador planteja una situació al lector: sou en un bar, fullejant el diari, se us asseu a la taula una desconeguda amb una criatura i us parla com si fossiu vells amics. Com ho encaixeu?. El guanyador és llicenciat en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona i en els darrers anys la seva obra ha estat reconeguda en diferents certàmens de narració curta i poesia.

Exposició de 10 anys del Premi Helena JubanyPer celebrar el desè aniversari del Premi literari, fins al 15 de desembre, a la Biblioteca Pompeu Fabra s’exposaran els cartells i obres guanyadores de cada edició. El cartell d’aquesta edició és de Lluís Martí i Garro.

L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, l’Ajuntament de Mataró i el diari Ara convoquen el premi amb la finalitat de mantenir viu el record d’Helena Jubany, enamorada del món dels llibres des de tots els angles, i d’encomanar el seu gust per la lectura i la ficció literària tant en el vessant escrit com en el de la transmissió oral.

El premi està dotat amb 3.000€ i la publicació de l’obra guanyadora. Ha comptat per segon any amb la implicació de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró que, a través d’un conveni amb l’Associació, aporta diners al projecte. També hi col·labora el diari Ara, que en distribueix la publicació, així com els socis de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente i mecenes particulars.

Composició del jurat

El jurat estarà format per Cristina Valls, en representació de les biblioteques de Mataró; Elvira Carrió, directora de l’IB Pla d’en Boet; Esteve Guardiola, llibreter i narrador oral; Llorenç Soldevila, professor de la Universitat de Vic; Núria Ribas, directora de la biblioteca de Sentmenat; Roser Ros, presidenta de Tantàgora; Roser Trilla, professora de llengua i literatura de l’IB Alexandre Satorras; Xavier Vidal, guanyador del IX Premi Helena Jubany, i Joan Jubany.

La figura d’Helena Jubany

Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974. Va viure a Mataró fins als 26 anys. El 1996, es va llicenciar en Periodisme a la UAB. Al llarg de la seva formació professional, va col·laborar amb Televisió de Mataró, amb ràdio Premià i amb el diari El Punt del Maresme. Va treballar com a llibretera a la Cooperativa Robafaves, on va col·laborar en l’elaboració de la revista ‘Notícia de llibres’ i es va interessar especialment per la literatura infantil i juvenil. El 1999 va deixar de treballar a la llibreria i, va dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits, va preparar les oposicions a bibliotecària i va encetar el camí de la creació literària, recopilant un bon nombre de contes propis. L’any 2000 va  començar a treballar d’auxiliar de bibliotecària per a la sala infantil de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat. Per la seva feina, es va traslladar a Sabadell on va continuar desenvolupant activitats culturals i associatives. Malauradament l’any 2001 va morir. Amb aquest premi es vol mantenir viu el seu record i compartir el seu amor pels llibres i la literatura.

Més notícies d’aquesta edició:

“El desconcert d’en Boyle”, de Carles Torres

“El desconcert d'en Boyle”, de Carles Torres, s’ha publicat en format llibret i es va distribuir amb el diari Ara el 22 de desembre de 2017. Ara el pots llegir i descarregar en format PDF des del web de l’Associació Helena Jubany. El desconcert...

Veredicte del jurat del X Premi Helena Jubany

Reunits a la Biblioteca Antoni Comas de Mataró a les set i deu del vespre del dia 21 de novembre de 2017, els membres del Jurat –format per Cristina Valls, Elvira Carrió, Esteve Guardiola, Llorenç Soldevila, Núria Ribas, Roser Trilla, Xavier Vidal i Joan Jubany, que...

Bases X Premi literari Helena Jubany (2017)

L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i el diari Ara, amb la finalitat de mantenir viu el record de l’Helena Jubany, enamorada del món dels llibres des de tots els angles (lectora obstinada, periodista de...