Maria Ardel de Lete guanya el XII Premi Helena Jubany amb l’obra “Paper d’estrelles”

El premi està dotat amb 3.000 euros i la publicació de l’obra, que es repartirà amb el diari Ara

[Mataró, 2 de desembre de 2019] El lliurament del Premi Helena Jubany s’ha realitzat aquest vestre a 2/4 de 8 a la Sala d’Actes de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró, en un acte presidit pel Sr. Regidor d’Administració, Bon Govern i Mobilitat de l’Ajuntament de Mataró, Juan Carlos Jerez, i els representants del l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, que promou el premi.

L’obra premiada ha sigut Paper d’estrelles, de Maria Ardel de Lete (Barcelona, 1967). A la convocatòria d’enguany, s’hi han presentat 38 treballs.

L’obra

Heu fet mai cap ruta literària? Ara estan en voga; se’n fan moltes, tant per a la gent del país com, sobretot, per als turistes. Doncs aquest relat us transportarà a Londres i us immergirà en l’univers d’una autora que potser no us sonarà, Pamela Travers, i en el del seu llibre més famós, sobre el qual s’ha fet més d’una pel·lícula, que ben segur que sí que coneixeu: Mary Poppins. En aquesta ruta, un passeig amb cinc aturades, passen coses tan sensacionals com en el llibre i la guia us les narra totes amb força gràcia, sentit de l’humor i màgia a través d’un relat, Paper d’estrelles, que barreja realitat i ficció, i entusiasma. No us el perdeu.

L’autora

Maria Ardel de Lete (Barcelona, 1967) és llicenciada en Filologia Anglesa per la Universitat de Barcelona i Màster en Ensenyament de Català per a persones adultes. Treballa com a professora d’anglès a l’Institut Investigador Blanxart de Terrassa. També ha treballat com a professora d’anglès, català, castellà i alfabetització a centres d’adults.

Gran lectora de tot tipus de gèneres, des dels clàssics fins a la ciència-ficció, sempre ha compaginat la seva activitat professional amb l’escriptura de poesia i relats, on li agrada crear realitats diferents amb un punt de nostàlgia del passat.

Fa uns anys va abandonar la gran ciutat per la tranquil·la falda de Montserrat, on troba inspiració mirant la natura i escoltant Bach i Mozart. També li agrada estudiar llengües i les cultures antigues.

Ha estat finalista del Certamen de Relat Breu Amadeu Vives 2017 de Collbató, on ha guanyat també diversos premis locals de poesia als Jocs Florals. Té al cap la publicació de reculls de relats i potser alguna novel·la.

El Premi

L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, l’Ajuntament de Mataró i el diari Ara convoquen cada any aquest premi amb la finalitat de mantenir viu el record d’Helena Jubany, enamorada del món dels llibres des de tots els angles, i d’encomanar el seu gust per la lectura i la ficció literària tant en el vessant escrit com en el de la transmissió oral.

El premi ha comptat per quart any amb la implicació de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró que, a través d’un conveni amb l’Associació, aporta 2.500 euros al projecte de publicació de l’obra guanyadora. També hi col·labora el diari Ara, que en distribueix la publicació, així com els socis de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente i mecenes particulars.

Composició del jurat

El jurat ha estat format per Esteve Guardiola, llibreter de Buc de Llibres i narrador oral, Elvira Carrió, directora de l’IB Laia l’Arquera, Núria Ribas, directora de la biblioteca de Sentmenat, Roser Trilla, professora que ha estat de llengua i literatura de l’IB Alexandre Satorras, Llorenç Soldevila, professor que ha estat de la Universitat de Vic, Abel Julien, guanyador de l’XI Premi Helena Jubany, Cristina Valls, en representació de les biblioteques de Mataró i Joan Jubany i Itxart, com a secretari amb veu però sense vot.

Veredicte del Jurat

D’entre les 38 obres presentades enguany, el Jurat ha decidit atorgar el Premi Helena Jubany d’enguany a Paper d’estrelles per les raons seguents:

  • perquè el text és mou dins els paràmetres de l’oralitat des del començament fins al final,
  • pel tractament irònic del llenguatge i el sentit de l’humor, que fan que el relat sigui entretingut i aboqui el lector a continuar,
  • per la imaginació, màgia i encant que impregna la història, que avança entre la fantasia i la realitat,
  • pel poder transformador de la literatura que traspua,
  • perquè l’obra esdevé, també, amb un punt de nostàlgia, un homenatge a una autora i a una ciutat,
  • i pel contrast entre els dos personatges principals, paradoxalment antitètics, de manera que la guia passa a ser guiada.

 

L’Helena Jubany

Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974. Va viure a Mataró fins als 26 anys. El 1996, es va llicenciar en Periodisme a la UAB. Al llarg de la seva formació professional, va col·laborar amb Televisió de Mataró, amb ràdio Premià i amb el diari El Punt del Maresme. Va treballar com a llibretera a la Cooperativa Robafaves, on va col·laborar en l’elaboració de la revista ‘Notícia de llibres’ i es va interessar especialment per la literatura infantil i juvenil. El 1999 va deixar de treballar a la llibreria i, va dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits, va preparar les oposicions a bibliotecària i va encetar el camí de la creació literària, recopilant un bon nombre de contes propis. L’any 2000 va començar a treballar d’auxiliar de bibliotecària per a la sala infantil de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat. Per la seva feina, es va traslladar a Sabadell on va continuar desenvolupant activitats culturals i associatives. Malauradament l’any 2001 va ser assassinada. Amb aquest premi es vol mantenir viu el seu record i compartir el seu amor pels llibres i la literatura.


NOTÍCIES RELACIONADES:

[Mataró Audiovisual TV] “Paper d’estrelles”, de Maria Ardel, recull el XII Premi Helena Jubany

[Mataró Ràdio] Maria Ardel de Lete guanya el XII Premi Helena Jubany

[Llibertat.cat] Maria Ardel de Lete guanya el XII Premi Helena Jubany amb l’obra “Paper d’estrelles”

[Diari Maresme] Maria Ardel de Lete guanya el XII Premi Helena Jubany

[Capgròs] Una història sobre l’autora de ‘Mary Poppins’, guanyadora del Premi Helena Jubany

[Tot Mataró] Maria Ardel de Lete guanya el XII Premi Helena Jubany 

[CatZona] Maria Ardel de Lete guanya el XII Premi Helena Jubany amb l’obra “Paper d’estrelles”

 

You may also like...