Premi literari

HELENA JUBANY i LORENTE

de narració curta o recull de contes per a ser explicats

Associació cultural Helena Jubany i Lorente

L’associació Helena Jubany

L’any 2008, familiars, amics i companys de l’Helena vam crear l’Associació cultural Helena Jubany i Lorente, amb la finalitat de mantenir encesa la flama del seu record i prendre el relleu de la seva il·lusió per la creació literària i la narració oral.

Amb aquesta finalitat, l’associació ha instituït el Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats.

Els autors i obres guanyadores d’edicions anteriors són les següents: Xavier Cabús de Barcelona amb El karma del carnisser (2008); Joan Lluís Moreno i Congost d’Alacant amb Compta comptes (2009); Jordi Solé i Comas de Sabadell amb Blanc (2010); Marina Guardiola i Bufí de París/Mataró amb Amunt (2011); Alfred Quintana de Barcelona amb L’alemany és fàcil (2012); Imma Cabré i Homet de Sabadell amb Gotes que vessen gots (2013); Montse Maestre de Ripoll amb Tot plegat no és el que sembla (2014); Dídac Micaló Rebaque Barcelona amb La nit que gairebé em converteixo en tiberi… (2015); Xavier Vidal d’Alginet, València, amb L’escriptor i l’escombriaire (2016); Carles Torres d’Eivissa/Formentera amb El desconcert d’en Boyle (2017); Abel Julien de Barcelona amb L’ocell de Brinkley, Arkansas (2018); Maria Ardel de Lete de Collbató amb Paper d’estrelles (2019); Manuel Roig Abad de Vall d’Uixó/Ibi amb Anserall (2020); Joan Fontana i Noelia Nogueiro de El Vendrell amb Helena (2021); Maria Ramon i Caballé de El Vendrell amb Arrelant Dèries i Saraus (2022).

.

Associa’t

Vols col·laborar a mantenir viu el record de l’Helena? Fes-te soci/sòcia.

Les persones sòcies aporten una quota de 5€ mensuals, que l’associació cobra pel banc mitjançant un rebut domiciliat de 60€ l’any. Les quotes de l’associació desgraven a la Declaració de Renda.

Per associar-te omple aquest formulari i ben aviat ens posarem en contacte amb tu via email per demanar-te les teves dades bancàries:

 

Vull fer-me de l'Associació Helena Jubany

Alta com a persona sòcia

14 + 6 =

L’Helena Jubany

Enamorada de la lectura des de l’adolescència, l’Helena Jubany visqué a l’entorn del llibre com a periodista, llibretera, contertuliana, autora de recensions, correctora, bibliotecària, contacontes… i darrerament esbrossava il·lusionada el camí de la producció pròpia amb relats curts.

Però aquest moment dolç de la seva vida i la seva vocació literària van ser estroncades la matinada del 2 de desembre de 2001, en què fou assassinada, a l’edat de 27 anys. Els qui la van matar, avui encara són al carrer.

 

L’obra literària de l’Helena Jubany

L’any 2004 l’Associació Helena Jubany va publicar el llibre “Els cristalls de les terres del nord i altres contes”. El llibre és un recull dels contes que l’Helena, a qui encantava explicar històries i escoltar com li n’explicaven, havia escrit i tenia guardats en el seu ordinador. Segurament ella els hauria madurat, els hauria polit, abans de publicar-los. Però, dissortadament, aquella adolescent que als 17 anys volia dedicar-se a l’ofici d’escriure, deu anys després, convertida ja en una jove enamorada de la vida, plena de projectes, plena de futura, va ser assassinada quan tot just encetava la seva aventura literària. Ara, amb aquestes narracions que ens ha deixat, podem reviure emocions, desigs i sentiments compartits amb l’Helena.

 

La maleta de l’Helena (podcast)

La maleta de l’Helena és un recull de contes que l’Helena Jubany havia escrit i tenia guardats al seu ordinador. Segurament ella els hauria madurat i polit abans de publicar-los. Hauren sigut només els seus primers contes, però el 2001 la van assassinar just quan encetava la seva aventura literària. Ara, escoltant aquestes narracions que ens va deixar, podrem reviure emocions, desitjos i sentiments compartits amb ella.

Aquesta sèrie de podcasts és el resultat de la col·laboració entre la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l’Associació Helena Jubany.

Són els contes escrits per l’Helena Jubany intepretats per les veus de Marta Tricuera (Les galetes màgiques i Lladre d’instants), Rosa Fité (Una invasió monstruosa), Sergi Gibert (La fugida de l’internauta), Andrea Artero (Els pensaments voladors), Ester Cort (La formiga que es va adormir sobre la closca d’una tortuga), Teresa Fèrriz (Matrioska), Mariona Ribas (En companyia de la lluna) i Sílvia Ricart (Els cristalls de les terres del nord).