Premi literari

HELENA JUBANY i LORENTE

de narració curta o recull de contes per a ser explicats

Breu biografia de l’Helena Jubany i Lorente

L’Helena Jubany

Enamorada de la lectura des de l’adolescència, l’Helena Jubany visqué a l’entorn del llibre com a periodista, llibretera, contertuliana, autora de recensions, correctora, bibliotecària, contacontes… i darrerament esbrossava il·lusionada el camí de la producció pròpia amb relats curts.

Però aquest moment dolç de la seva vida i la seva vocació literària van ser estroncades la matinada del 2 de desembre de 2001, en què fou assassinada, a l’edat de 27 anys. Els qui la van matar, avui encara són al carrer.

Infància

Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974 a Barcelona, a la clínica maternal Casa de Lactància, un edifici modernista situat a la Gran Via de les Corts Catalanes, on els seus pares, que residien a Mataró, acudiren quan la mare hagué de donar a llum.

El setembre de 1976 inicià l’escolaritat al parvulari de l’escola GEM de Mataró on s’estigué fins a acabar 4t de Primària. L’any 1984 es traslladà a l’Escola Pública Germanes Bertomeu per continuar els estudis primaris. En aquest temps, entrà a formar de la colla dels Nans de Mataró: portava “el Xinès”.

Joventut

Estudià Batxillerat i COU a l’Institut Damià Campeny. Molt aficionada a la lectura, descobrí l’escriptora Montserrat Roig, en llegí tota l’obra i concebé la idea de seguir el seu ofici. També en aquesta època participà activament en l’organització dels sopars estiuencs del Pati del Cafè Nou i assistí habitualment a la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega.

Periodista

El 1992 inicià els estudis de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona i, al llarg la seva formació professional, col·laborà amb Televisió de Mataró (actualment reconvertida a Mataró Audiovisual), amb ràdio Premià i, l’estiu de 1996, amb el diari El Punt del Maresme, on realitzà les pràctiques de periodisme com a becària.

A més, amplià el seu coneixement d’idiomes estudiant francès i assistí a la Universitat Catalana d’Estiu. El 1996, a l’edat de 22 anys, obtingué la llicenciatura de Periodisme.

Llibretera

Des de l’octubre del 1996 i durant 3 anys, treballà com a llibretera a la Cooperativa Robafaves de Mataró, on col·laborà també en l’elaboració de la revista “Notícia de llibres” i s’interessà especialment per la literatura infantil i juvenil.

Durant aquest període obtingué el Certificat D de coneixements superiors de llengua catalana i féu el curs de català de capacitació per a la correcció de textos.

Bibliotecària a Sentmenat i estudiant de la UOC

El novembre de 1999 deixa de treballar a la llibreria i, decidida a dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits, prepara les oposicions a bibliotecària i enceta el camí de la creació literària. L’any 2000 és per a l’Helena un any de projectes que es van realitzant: aconsegueix la plaça d’auxiliar de bibliotecària per a la sala infantil de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de la vila de Sentmenat, inicia el segon cicle de la llicenciatura de Documentació a la Universitat Oberta de Catalunya, es dedica a explicar i escriure contes, cosa que li fa goig, i obté el premi de prosa vila de Mont-roig del Camp amb la narració Els cristalls de les terres del nord.

El 28 de desembre del mateix any es trasllada a viure a Sabadell, en un pis de lloguer al barri de la Creu Alta, a pocs quilòmetres de Sentmenat.

Contacontes

L’Helena estava satisfeta de la seva activitat laboral i els estudis de la UOC: comentava que podia aplicar els coneixements que adquiria directament a la feina quotidiana que desenvolupava a la biblioteca alhora que els estudis teòrics li resultaven entenedors pels coneixements que obtenia de la pràctica laboral.

A més, continuava dedicant-se a la creació literària, mantenia reunions periòdiques amb altres bibliotecàries per coordinar les activitats que realitzaven, participava en les tertúlies de contes infantils que cada mes se celebraven a la llibreria Robafaves de Mataró, no havia deixat de col·laborar com a comentarista de la revista “Notícia de llibres” i li encantava el món del conte.

Assistia a sessions de conta-contes al Centre Cívic de Sant Oleguer de Sabadell i participava en les classes i activitats que es realitzaven a la Casa del Cuento, a Barcelona, dirigides per Numancia Rojas, la qual, alhora, admirava la destresa de l’Helena per explicar els contes mentre en mostrava les pàgines del llibre, tècnica que havia après de Pep Duran a Robafaves.

I mentrestant, anava fent la seva pròpia maleta de contes triant-los amb gran cura, amorosament.

Excursionista

Durant l’any 2001 l’Helena també s’anà aproximant a la vida cultural i associativa de la seva nova ciutat, Sabadell i, empesa per la seva afició a la muntanya i a l’excursionisme, a partir de la Setmana Santa de 2001, amb una estada a Mallorca, participa en les activitats de la secció de Natura de la Unió Excursionista de Sabadell (UES).

Però el migdia del 30 de novembre del mateix any és retinguda fins a la matinada del 2 de desembre, en què és assassinada.

L’obra literària de l’Helena Jubany

L’any 2004 l’Associació Helena Jubany va publicar el llibre “Els cristalls de les terres del nord i altres contes”. El llibre és un recull dels contes que l’Helena, a qui encantava explicar històries i escoltar com li n’explicaven, havia escrit i tenia guardats en el seu ordinador. Segurament ella els hauria madurat, els hauria polit, abans de publicar-los.

Però, dissortadament, aquella adolescent que als 17 anys volia dedicar-se a l’ofici d’escriure, deu anys després, convertida ja en una jove enamorada de la vida, plena de projectes, plena de futura, va ser assassinada quan tot just encetava la seva aventura literària.

Ara, amb aquestes narracions que ens ha deixat, podem reviure emocions, desigs i sentiments compartits amb l’Helena.

La maleta de l’Helena (podcast)

La maleta de l’Helena és un recull de contes que l’Helena Jubany havia escrit i tenia guardats al seu ordinador. Segurament ella els hauria madurat i polit abans de publicar-los. Hauren sigut només els seus primers contes, però el 2001 la van assassinar just quan encetava la seva aventura literària. Ara, escoltant aquestes narracions que ens va deixar, podrem reviure emocions, desitjos i sentiments compartits amb ella.

Aquesta sèrie de podcasts és el resultat de la col·laboració entre la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l’Associació Helena Jubany.

Són els contes escrits per l’Helena Jubany intepretats per les veus de Marta Tricuera (Les galetes màgiques i Lladre d’instants), Rosa Fité (Una invasió monstruosa), Sergi Gibert (La fugida de l’internauta), Andrea Martínez (Els pensaments voladors), Ester Cort (La formiga que es va adormir sobre la closca d’una tortuga), Teresa Fèrriz (Matrioska), Mariona Ribas (En companyia de la lluna) i Sílvia Ricart (Els cristalls de les terres del nord).