El premi està dotat amb 3.000 euros i la publicació de l’obra, que es repartirà amb el diari Ara.
La Universitat Oberta de Catalunya i l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente emprenen la publicació de les veus de l’obra literària d’Helena Jubany, a través d’un Podcast que serà publicat al Web de la Universitat.
El lliurament del 14è Premi Helena Jubany s’ha realitzat el vespre de dijous 2 de desembre a la sala d’actes de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró, en un acte conduït pel periodista Pep Andreu i que ha comptat amb la presència de Glòria Brusati, directora de Cultura de l’Ajuntament de Mataró.
Com cada any, en Joan Jubany i Itxart, pare de l’Helena i president de l’Associació ha recordat la motivació del prem i ha lliurat el guardó als autors de l’obra guanyadora. Per la seva banda, en Joan Jubany i Lorente, germà de l’Helena ha fet cinc cèntims del curs de la investigació de l’assasinat de l’Helena i de l’estat actual de la causa judicial. Ha agraït tot el suport que arriba a la família.
L’obra premiada
D’’entre les 46 obres que s’han presentat a la convocatòria d’enguany, el Jurat ha premiat Helena, de Joan Fontana i Tous i de Noelia Nogueiro Braña, veïns del Vendrell.
Un tast de l’obra per Lluïsa Esteve
Els autors d’Helena juguen amb l’estructura circular del conte contemporani per encabir-hi, en clau d’humor i amb tocs d’ironia, escenes familiars d’un passat nostre i recent, tan estimat com silenciat. La narració s’endinsa així pels camins de la memoria històrica, alhora que fa un homenatge, gairebé arqueològic, a la llengua. Us sorpendrà com n’arriba a ser de viva i col·loquial i com els registres orals s’adapten de meravella a les diferents situacions.
Llegiu-lo que us encantarà i aprendreu un munt d’expressions genuïnes, curioses i divertides, que malden per no desaparèixer.

Biografia dels autors
Joan Fontana i Tous (El Vendrell, 1977) es llicencià en Filologia Clàssica i, apassionat de mena pels refranys romànics i tot tipus de “romanços”, es doctorà en Filologia Romànica. Des de l’any 2004, exerceix de professor a la Facultat de Filologia (en el marc del Grau de Llengües i Literatures Romàniques) de l’alma mater on cursà estudis, la Universitat de Barcelona.
Com a membre de la Societat Romanesocatalana Ramon Llull, ha traduït al català autors romanesos com ara Mircea Eliade o Emil Cioran, i, com a escriptor, ha guanyat diversos certàmens literaris en les modalitats de poesia i conte curt; en destaquen els poemaris Tanagra (Premi Octavio Paz 2007) i Rèmora (Premi Joan Duch per a joves escriptors 2004).
Noelia Nogueiro Braña (Gijón, 1978) és diplomada en Empresarials, en l’especialitat de Comptabilitat i Auditoria de Comptes, per la Universitat d’Oviedo. Especialitzada també en la creació d’empreses, ha col·laborat com a assessora en diversos projectes d’emprenedoria que han resultat premiats. Des de fa uns quants anys, exerceix de comptable a GrupMicros.
D’arrels gallegues, i asturiana de naixement, arriba a Catalunya el 2005 i resideix al Vendrell des de 2007. Combina la seva afició a la literatura, a la cuina i a la música amb la passió per viatjar.

Composició del jurat El jurat ha estat format per Elvira Carrió, inspectora d’Educació, Esteve Guardiola, llibreter de Buc de Llibres i narrador oral, Núria Ribas, directora de la biblioteca de Sentmenat, Roser Trilla, professora que ha estat de llengua i literatura de l’IB Alexandre Satorras, Llorenç Soldevila, professor que ha estat de la Universitat de Vic, Manuel Roig, músic i guanyador del 13è Premi Helena Jubany, M. Àngela Serra, en representació de les biblioteques de Mataró i Joan Jubany i Itxart, com a secretari amb veu però sense vot.
Veredicte del Jurat
[El membres del Jurat] acorden per unanimitat atorgar el 14è Premi Helena Jubany a l’obra titulada Helena per les raons següents:
- Perquè la narració és escrita amb un lèxic genuí, variat i precís.
- Perquè reprodueix molt bé la parla col·loquial en els registres i situacions diferents en què situa l’acció.
- També perquè mostra una evident intel·ligència oral en la manera de parlar dels personatges, de construir les frases, de saber dir les coses tal com escau als contextos diferents.
- Perquè reconstrueix una oralitat que podríem anomenar arqueològica, amb la destresa d’oferir-nos expressions i construccions que reconeixem perfectament com a col·loquials i que gairebé ja no apareixen a les converses hodiernes, tot i que flueixen al llarg de les situacions narrades.
- Per la dispersió en el discurs, que respon a com ens expliquem les persones quan parlem mentre construïm mentalment què direm després; i a vegades passem d’una cosa a una altra.
- Per les moltes referències literàries i culturals, i a la memòria històrica.
- Pels tocs d’ironia que s’hi intercalen.

El Premi Helena Jubany
L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, l’Ajuntament de Mataró, el diari Ara i la Universitat Oberta de Catalunya convoquen cada any aquest premi amb la finalitat de mantenir viu el record d’Helena Jubany, enamorada del món dels llibres des de tots els angles, i d’encomanar el seu gust per la lectura i la ficció literària tant en el vessant escrit com en el de la transmissió oral.
La maleta de l’Helena
Durant l’acte de lliurament del premi, s’ha explicat que fruit d’un acord entre la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l’Associació Helena Jubany, properament es publicarà una sèrie de PodCasts titulats “La Maleta de l’Helena”, on es podrà escoltar la incipient obra que ens va deixar escrita l’Helena Jubany i Lorente abans de morir assassinada a Sabadell el 2 de desembre de 2001. Ja s’estan fent els enregistraments (vegeu-ne el vídeo aquí: https://youtu.be/6yS4t2qZQ-Q) on actrius, actors i amistats de l’entorn de l’Helena han posat veu a les 9 narracions que la família de l’Helena va publicar en el llibre “Els cristalls de les terres del nord i altres contes”.
L’Helena Jubany
Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974. Va viure a Mataró fins als 26 anys. El 1996, es va llicenciar en Periodisme a la UAB. Al llarg de la seva formació professional, va col·laborar amb Televisió de Mataró, amb ràdio Premià i amb el diari El Punt del Maresme. Va treballar com a llibretera a la Cooperativa Robafaves, on va col·laborar en l’elaboració de la revista ‘Notícia de llibres’ i es va interessar especialment per la literatura infantil i juvenil. El 1999 va deixar de treballar a la llibreria i, va dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits, va preparar les oposicions a bibliotecària i va encetar el camí de la creació literària, recopilant un bon nombre de contes propis. L’any 2000 va començar a treballar d’auxiliar de bibliotecària per a la sala infantil de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat, i alhora que ampliava la seva formació amb els estudis de Biblioteconomia i Documentació a la UOC. Per la seva feina, es va traslladar a Sabadell on va continuar desenvolupant activitats culturals i associatives. Malauradament l’any 2001 va ser assassinada. Amb aquest premi es vol mantenir viu el seu record i compartir la seva passió pels llibres i la literatura.