Premi literari

HELENA JUBANY i LORENTE

de narració curta o recull de contes per a ser explicats
Veredicte del jurat del X Premi Helena Jubany
17 des. 2017

Reunits a la Biblioteca Antoni Comas de Mataró a les set i deu del vespre del dia 21 de novembre de 2017, els membres del Jurat –format per Cristina Valls, Elvira Carrió, Esteve Guardiola, Llorenç Soldevila, Núria Ribas, Roser Trilla, Xavier Vidal i Joan Jubany, que actua com a secretari amb veu però sense vot, i en absència de Roser Ros, que es va excusar per la seva no assistència– inicien el procediment per triar l’obra guanyadora del X Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats, al qual s’han presentat 57 treballs.

Per començar, cada membre del Jurat manifesta quins són els originals que considera que poden optar a ser premiats.
Els textos que els membres del Jurat mencionen com a aspirants al premi són els següents, relacionats per nombre de mencions i ordre de presentació al concurs:

• Amb una menció: Sira, La revolta del nom de les coses, Lletres encadenades, En la mirada, el món, Des d’Alzheimer amb humor i altres contes, Vint-i-un dies per esborrar els mals pensaments i altres contes, La filla de la lluna i Subjectes perduts.

• Amb dues mencions: Cinc contes d’estiu, Anècdotes de quan pensava que l’amor començava i acabava amb tu, Licos, Torna-la a posar, tia, La maleta rosa i El paradigma Manel.

• Amb tres mencions: Gomes de pollastre i Històries obertes.

• Amb quatre o més mencions: Janus (1613 dC), El passeig de la bellesa de la srta. Crisanta, Nas de Perdiguer i El desconcert d’en Boyle.

Tot seguit, els membres del Jurat, després de raonar el perquè de llurs mencions, decideixen centrar-se en la valoració de les obres que n’han obtingut tres o més. Exposen, llavors, i comenten críticament les característiques i valors de cadascuna d’elles i els aspectes, tant els positius com els negatius, i en llegeixen fragments. Finalment, després de successives elminacions acorden per unanimitat atorgar el X Premi Helena Jubany a l’obra titulada El descocert d’en Boyle per les raons següents:

• Perquè es tracta d’un recull de quinze relats molt breus, innovadors, d’una gran varietat i amb uns finals molt ben trobats, en què la qualitat literària es manté al llarg de tota l’obra.

• Perquè textos estan molt ben escrits, amb gràcia, amb un llenguatge fresc i sense que hi sobri cap frase, ja que l’autor ha sabut reduir la narració a allò que és essencial.

• Per la visualitat de les històries narrades, per la capacitat de generar imatges amb la successió dels noms i amb no gaires adjectius.

Un cop oberta la plica que acompanya els originals, resulta que l’autor de l’obra premiada és Carles Torres, veí de Formentera.

I a un quart de deu del vespre es clou la reunió.

Més notícies d’aquesta edició:

“El desconcert d’en Boyle”, de Carles Torres

“El desconcert d'en Boyle”, de Carles Torres, s’ha publicat en format llibret i es va distribuir amb el diari Ara el 22 de desembre de 2017. Ara el pots llegir i descarregar en format PDF des del web de l’Associació Helena Jubany. El desconcert...

Bases X Premi literari Helena Jubany (2017)

L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i el diari Ara, amb la finalitat de mantenir viu el record de l’Helena Jubany, enamorada del món dels llibres des de tots els angles (lectora obstinada, periodista de...