Avui, 4 de juliol, el jutge instructor ha acordat algunes de les noves diligències que havia proposat la família de l’Helena Jubany.

El jutge acorda noves proves genètiques

Tal com vam proposar, el jutge requereix a l’Instituto Nacional de Toxicología (Intox) que aporti les taules de resultats de tots els informes d’ADN que realitzat en la causa. Fins ara, l’Intox només ha ofert conclusions en els seus informes, però mai ha facilitat els resultats. Pensem que aquests resultats podrien donar més informació de la que se n’ha obtingut fins ara.

També vam proposar que la mescla d’ADN del jersei de l’Helena (de “almenys” dos donants) sigui comparada com si hi hagués més de dos donants i no “només” dos donats, com s’ha fet fins ara. Seria lògic i eficient fer aquesta comparativa amb totes les persones que han estat investigades (dos homes i dues dones), però de moment el jutge ordena que es compari amb l’ADN dels dos homes. Pel que fa a les dones investigades, abans de fer cap comparativa el jutge pregunta a la Policia Científica i a l’Intox si en el material genètic que custodien hi ha restes d’ADN femení, aliè al de l’Helena Jubany, susceptible de ser comparat i/o valorat.

El jutge denega la intervenció de Mossos en la investigació

El nostre advocat Benet Salellas també havia sol·licitat al jutge que la Unitat Central d’Homicidis del Cos de Mossos d’Esquadra (CME) pugui fer un atestat policial revisori definitiu sobre el conjunt de la investigació i sobre els indicis existents a la causa després d’aplicar tècniques d’intel·ligència policial i d’anàlisi de la prova freda. El Fiscal s’ha oposat a la intervenció de CME en la investigació del crim i ha rebutjat la realització d’un atestat policial global “sea cual sea su autor”. Un cop més, el jutge instructor denega la intervenció de CME i rebutja l’elaboració d’un atestat policial.

El fiscal ni fa ni deixa fer

Ens sorprèn el paper de la Fiscalia, atès que no ha tingut una actuació proactiva i actualment s’està oposant a que es puguin practicar més proves d’ADN i que pugui col·laborar CME en la investigació.

Entenem que la fiscalia hauria de batallar pels drets de la victima enlloc d’obstruir el procediment.

La família de l’Helena valorem que:

Caldria fer creuaments de l’ADN de roba i cos. Tot i que el jutge ja ho havia ordenat, fins ara no s’ha creuat la informació genètica torbada a la roba de l’Helena (Policia Científica) i al cos de l’Helena (Intox). Considerem que se’n podria extreure més informació, ni que sigui estadística, que pot ajudar a entendre el cas.

Atès que al jersei de l’Helena hi ha ADN de “almenys” dues persones, s’haurien de fer totes les combinacions possibles amb els perfils genètics de les quatre persones investigades (homes i dones). Per ser pràctics, aquestes comparatives s’haurien de fer d’una sola vegada, enlloc d’anar “ara només un, ara només un altre, ara els dos homes… i després?” i també s’hauria de comparar amb l’ADN nuclear trobat a la resta de pertinences i al cos de l’Helena.

En un cas tan complex i dilatat en el temps, caldria fer un atestat policial global sobre el conjunt de la investigació, aplicant-hi tècniques d’intel·ligència policial i d’anàlisi de la prova freda.

La investigació l’hauria d’estar promovent la Fiscalia i la Policia, i aquesta responsabilitat no hauria d’estar recaient sobre la família de la víctima. No entenem l’oposició del Fiscal a practicar noves diligències d’investigació.

Per acabar, no entenem l’oposició del Fiscal i del Jutge a la participació de Mossos d’Esquadra en la investigació. S’hauria de donar aquesta oportunitat, ni que sigui perquè quatre ulls hi veuen més que dos.

Un cop més agraïm tot el suport que ens arriba des d’arreu, suport que ens fa forts per continuar lluitant per arribar la veritat.

Mataró, 4 de juliol de 2023