El crim de l’Helena Jubany

L’Helena Jubany i Lorente la van matar la matinada del 2 de desembre de 2001 i actualment l’autoria del crim encara està per aclarir.

Fets que coneixem del crim, i que han estat publicats, són els següents:

2001
 • Excursió a Gallifa

  L’Helena participa en una excursió de la UES a Gallifa.

 • Escrusió a Mallorca

  L’Helena participa en una excursió de la UES a Mallorca.

 • Excursió a La Mola

  L’Helena participa en una sortida d’observació d’estels de la UES a la Mola.

 • Excursió a la Costa Brava

  L’Helena participa en una sortida de la UES vora la mar, a la Costa Brava.

 • Primer anònim

  L’Helena troba a la porta de casa seva, al carrer Francesc Layret, 2-4 de Sabadell, un escrit anònim acompanyat d’ues pastes i d’orxata, una beguda que li agrada molt. L’escrit anònim diu: Helena “sorpresa”. Passàvem per aquí i hem dit: a veure l’Helena què s’explica. Som ???? (et farem un truc) [“A menjar-s’ho tot”]. L’orxata estava adulterada amb benzodiazepines, un potent somífer. No està comprovat si l’Helena va beure el contingut de l’ampolla

 • Segon anònim

  L’Helena rep a la porta de casa seva un segon escrit anònim amb pastes i una ampolla de suc de la marca Granini, de vidre amb tapa metàl·lica. L’anonim diu: “Helena, abans que cap altra cosa esperem que et prenguis això amb el mateix sentit de l’humor que nosaltres. A la tercera et destaparem el misteri . És força segur que et facis un bon tip de riure.“ I amb una segona cal·ligrafia continua dient: “Ens agradaria molt tornar a coincidir en una excursió de l’UES [Unió Excursionista de Sabadell] Ja en parlarem! Ara anem a veure si trobem un lloc “bueno bonito i barato” a Sabadell per perfeccionar l’anglès. Ah! Bon profit, no ens facis un lleig, eh?! A la tercera ja ens convidaràs tu, no ho posem en dubte. Petons.“

 • El suc la deixa adormida

  L’Helena s’endu el suc de préssec a la feina i se’n pren. A la bilbioteca de Sentmenat, corregeix uns textos al seu amic Salvador P, i quan els té corregits li comenta que es troba malament i que que no es veu en condicions d’agafar el cotxe per tornar a casa. En Salvador s’ofereix a companyar l’Helena a casa seva, però ella li diu que si deixa el cotxe a Sentmenat l’endemà no podrà tornar a treballar. Llavors decideixen que l’Helena anirà a dormir a can Salvador i la seva dona, a Sant Feliu de Codines. Durant el trajecte l’Helena es queda adormida al cotxe d’en Salvador, que la desperta en arribar a casa seva. Un cop a casa, l’Helena es queda adormida en una butaca. En Salvador i la seva dona li ofereixen una infusió però quan l’Helena se la intenta beure se la vessa a sobre la roba pequè amb prou feines es manté desperta. Com que l’Helena no té febre i respira amb normalitat, els seus amics la posen a dormir. L’Helena dorm profundament tota la nit.

 • No recorda què va fer ahir

  L’Helena es desperta amb normalitat, esmorza amb força gana i quan en Salvador i la seva dona li pregunten per qua havia passat ahir, l’Helena no recorda algunes coses. Recorda que s’havia sentit malament, no recorda el trajecte fins a Sant Feliu de Codines, i quan veu l’escrit que va corregir a en Salvador la tarda anterior l’Helena diu que no pot ser que ella hagués fet aquella correcció perquè té errors que ella no hauria comès, però no se’n recorda d’haver corregit el text, tot i que les correccions són fetes amb la seva lletra.

 • Excursió a Prades

  L’Helena participa en una excursió de la UES a Prades.

 • Analítica del suc

  El laboratori d’anàlisis clíniques Dr. Echevarne emet informe positiu de benzodiacepina al suc de préssec que hi va dur a analitzar l’Helena Jubany el dia 5 de novembre.

 • Trucades de telèfon

  A les 10:55h des de l’escola on treballa la Montserrat C fa una trucada telefònica de 7 segons a l’Helena. A les 14:24h des de l’escola on treballa la Montserrat C fa una altra trucada de 7 minuts i 22 segons a casa de l’Helena. A les 19:05 la Montserrat C fa una trucada telefònica de 3 minuts i 38 segons a la Biblioteca de Sentmenat, on treballa l’Helena. Després de treballar a la biblioteca de Sentmenat, l’Helena assisteix a una sessió de conta contes al Centre Cívic de Sant Oleguer, al carrer Sol i Padrís de Sabadel. Un cop acabada la sessió, cap a les 22:45h, l’Helena és vista marxant a peu en direcció a Gran Via. Un cop a casa l’Helena a les 22:55h fa una trucada telefònica de 24 segons a un amic seu. A les 22:56h fa una trucada telefònica d’11 minuts a una amiga, i després es connecta a internet per xatejar des del seu ordinador entre les 23:46 i les 00:18h. Sembla que dorm sola a casa, per la manera com es troba el llit.

 • Desapareixen l’Helena

  Al matí l’Helena utilitza el seu ordinador entre les 9:55 i les 10:18h. A l’envàs d’anticonceptius de l’Helena hi falta la píndola d’avui divendres. A les 11:03h fa una trucada per telèfon a un amic. A les 11:28h fa una altra trucada, d’un segon de durada, al seu amic Salvador P. A les 15h l’Helena hauria d’haver començat a treballar però no hi arriba. Habitualment avisava quan no hi podia anar o hi arribava tard. Montserrat C. no va a treballar de 15 a 17h de la tarda, segons certifica el director de l’escola on treballa amb horari habitual de 9 a 13 i de 15 a 17h. Es fan dues trucades telefòniques des de casa la Montserrat C a l’escola on treballa: a les 14:48h amb una durada de 48 segons, i a les 16:11h amb una durada de 58 segons.

 • L’Helena no dóna senyals de vida

  L'Helena havia quedat a dinar a cal seu pare i no s'hi presenta ni avisa que no hi anirà. El pare es preocupa i intenta localitzar-la. Mentrestant, es fa una excursió de la UES a Artés. Estava previst fer-la en autobús, però atès les poques persones inscrites s’acaba fent en cotxes particulars.

 • Maten l’Helena

  Entre les 5:00 i les 5:15h de la matinada l’Helena Jubany és estimbada des del terrat del carrer Calvet d’Estrella, 48 de Sabadell. El cos queda nu, amb cremades a diverses parts, les més importants a les zones corresponents a la seva roba inteior (calcetes i sostenidors), la qual cosa sembla indicar que duia la roba interior posada quan li van fer les cremades. Al costat del cadàver no hi ha cap document o penyora que la pugui identificar, ni tansols les ulleres que li calien sempre.

17 març 200112 abril 20012 juny 200116 juny 200117 setembre 20019 octubre 200110 octubre 200111 octubre 200112 octubre 20017 novembre 200129 novembre 200130 novembre 20011 desembre 20012 desembre 2001