Des de la reobertura, ni els tribunals ni la policia han avançat per resoldre el crim de l’Helena Jubany

No volem que per deixadesa judicial i policial al final triomfin la burocràcia i la impunitat en aquest cas d’assassinat

Benet Salellas, advocat de la família Jubany

La família de l’Helena Jubany ha denunciat públicament en roda de premsa que, quatre mesos després de la reobertura de la causa judicial, ni el jutjat d’instrucció ni la Policia Nacional no han iniciat cap investigació a fons per resoldre l’assassinat.

Joan Jubany, germà de l’Helena ha explicat que a la família ens va esperançar la reobertura de la causa judical, a finals de juliol, i que confiàvem que a partir d’aquí la polici obriria una investigació a fons que permeti resoldre el cas, arxivat des de l’any 2005. Durant l’agost els organismes oficials van fer vacances i el fins el mes de setembre el Cuerpo Nacional de Polícia no va definir quina unitat actuarà com a policia jucicial en la investigació del crim. El 18 de setembre ens hi vam adreçar per aportar-los informacions noves que creiem que poden ajudar a fer una investigació a fons, però la policia ens va dir que si tenim noves proves les aportem als jutjats. El germà de l’Helena ha explicat que “la veritat és que vam sortir d’allà molt decebuts perquè ens vam trobar amb una actitud molt burocràtica i gens proactiva quan la policia ens va dir que no tenen previst fer una investigació a fons i que es limitaran a fer només les diligències concretes que els hi ordeni el jutge”.

Benet Salellas, advocat de la família, ha denunciat que “no s’estan posant els mitjans ni per la part judicial ni per la part policial. Per deixadesa d’uns i altres tenim la impressió que ningú posa cap mena d’interès ni dóna prioritat a investigar aquest cas”.

“Considerem molt greu que quatre mesos després que es reobri una investigació judicial per assassinat el jutge no hagi acordat ni tansols la data per citar els primers testimonis que nosaltres haviem proposat”, i encara menys el que vindria immediatament després: “que s’ordenés l’ampliació de la investigació amb un atestat recopilatori nou després de tots aquests anys”, tal com vam demanar l’Acusació Particular i també la Fiscalia.

Risc de prescripció del crim

Aquesta inacció judicial és molt greu perquè, més enllà del principal encausat, “hi ha altres persones que podrien ser corresponsables de l’assassinat de l’Helena Jubany i la possibilitat de dur a judici aquestes persones prescriurà el desembre de 2021”. L’advocat de la família ha advertit que “en aquest cas, de la rapidesa o lentitud de la pràctica d’aquestes diligències en podrà dependre que en el seu moment poguem formular investigació i acusació contra altres persones diferents del principal investigat”.

Salellas ha afrimat que “és especialment urgent que el Jutjat comenci a fer alguna cosa en el cas de l’Helena Jubany perquè, malauradament, més enllà de la reobertura avui encara no ha fet res”. “Si hi ha un problema amb el sistema informàtic, que es posin els mitjans per solventar-lo, i si hi ha problema d’agenda que es busquin les solucions necessàries. Però és evident que el cas de l’Helena Jubany no pot passar ni un dia més esperant sense data, sense horitzó i sense cap mena de perspectiva”.

Que porti el cas un cos policial que vulgui investigar

Després del que hem vist fins ara, “volem que se n’ocupi un cos policial que tingui ganes d’investigar, recopilar totes les dades que hem tingut després de la investigació inicial, que puguin utuilitzar tecnologia que no hi havia l’any 2001” “Pensem que a Catalunya hi ha cossos policials que tenen aquesta capacitat i que a més tenen la voluntat de fer aquesta investigació, i si qui ho té encaregat no mostra cap interès, nosaltres demanem que hi hagi un relleu”

Demanem, doncs, “que la policia que vulgui investigar sigui la que porti el cas”.

Salellas ha conclòs que “el que no pot ser és que per deixadesa judicial i policial al final triomfin la burocràcia i la impunitat en relació al crim de l’Helena Jubany”.

Recordem que el Jutjat d’Instrucció número 2 de Sabadell, que porta la causa, va acordar-ne la reobetura el mes de juliol de 2020 i que, evidentment no es tractava només de reobrir-la sinó d’iniciar una investigació a fons. Les primeres diligències que va ordenar el jutge després de la reobertura foren citar a declarar davant seu el conjunt de testimonis que nosaltres haviem aportat amb declaracions davant notari. Aquestes citacions s’havien de fer el 4 de novembre però “per un problema informàtic en el jutjat es van suspendre les declaracions” no s’hi ha tornat a posar data.

Properes mobilitzacions

D’altra banda, us avancem que aquest dimecres dia 25, Dia internacional per l’eliminació de la violència contra les dones,  a l’acte Sabadell a les 19h es retrà un petit homenatge a l’Helena Jubany i es realitzaran un seguit d’accions de denúncia

Sabadell, 23 de novembre de 2020

Família de l’Helena Jubany

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.