El que sabem sobre la mort de l’Helena Jubany i Lorente

Roda de premsa de la família de l’Helena i el nostre advocat Pep Manté (22/2/2002)

Quan el 14 de desembre li fèiem el comiat no vam poder dir, malgrat que ens coïa molt, la causa de la mort de l’Helena Jubany i Lorente per facilitar les investigacions que en aquell moment estava duent a terme la policia.

Avui podem dir-vos que l’Helena la van assassinar a Sabadell, el diumenge dia 2 de desembre, tirant-la daltabaix d’un terrat d’un edifici de quatre pisos. El cos l’Helena va ser trobat a les 9 del matí en un pati interior d’un edifici que fa cantonada entre els carrers Calvet d’Estrella i Güell i Ferrer.

Amics i familiars l’havíem trobat a faltar el cap de setmana i dilluns vam saber que no s’havia presentat a la feina i que tampoc no ho havia fet ja divendres. L’Helena treballava a la biblioteca pública de Sentmenat. El mateix dilluns, els pares, les companyes de feina i amics van anar a denunciar la seva desaparició primer a la policia municipal de Sentmenat i després, per indicació d’aquests, a la policia estatal de Sabadell. Amb la presentació d’aquesta denúncia, la policia va poder identificar el cos que havien trobat el dia abans com el de l’Helena.

A partir d’aquest moment la policia va iniciar la investigació del cas prenent declaració a persones relacionades amb els diversos entorns en què es movia l’Helena (laborals, socials, d’amistat i d’esbarjo), així com als veïns que viuen a l’immoble des d’on va ser llançada daltabaix. Durant tot el temps que han durat aquestes investigacions la família i els amics de l’Helena no hem pogut desmentir ni confirmar la causa de la seva mort per tal d’ajudar a que la investigació arribés a bon fi. No cal dir que ens ha estat molt dur haver de mantenir silenci, angoixats com estàvem pel fet que haguessin matat l’Helena.

Sabedors que érem que l’Helena havia estat assassinada, vam decidir presentar-nos com a part en la causa i vam nomenar l’advocat i amic Pep Manté perquè ens representés. Poc després que en Pep Manté es presentés en nom nostre, el jutge instructor va decretar el secret de sumari.

Finalment, aquesta setmana hem sabut que el dia 12 d’aquest mes va ser detinguda i, després de declarar, va ser empresonada per ordre del jutjat d’instrucció número tres de Sabadell una persona com a presumpta autora de l’assassinat de l’Helena. Es tracta de la Montserrat Careta i Herrera, que es relacionava amb l’Helena i que viu a l’edifici des del terrat del qual la van estimbar.

Això és tot el que sabem fins ara, ja que amb data d’avui encara es manté el secret de sumari.

L’Helena feia més d’un any i mig que treballava a la biblioteca de Sentmenat, on es cuidava de la secció infantil i organitzava activitats per a la mainada, entre elles “l’hora del conte”, on setmanalment explicava contes a la canalla. També participava a les tertúlies mensuals sobre contes infantils de la llibreria Robafaves de Mataró, on havia treballat durant tres anys. Darrerament estava participant amb molta il·lusó en un taller de conta de contes amb gent de Barcelona i altres ciutats del Maresme i del Vallès.

Des de la primavera, instal·lada ja a Sabadell, participava activament en la Secció Natura de la Unió Excursionista de Sabadell, per la qual estava preparant una sortida de cap de setmana al Delta de l’Ebre. Els seus companys i companyes de la UES tenen programada aquesta sortida per al mes de maig en memòria d’ella.

Quan vivia a Mataró, l’Helena havia fet les pràctiques de periodisme al diari El Punt i a Televisió de Mataró. També havia treballat, de forma cooperativa els caps de setmana al Pati del Cafè Nou.

Volem agrair a tots els amics i coneguts que ens hagin respectat el dolor i que no ens hagin pressionat amb preguntes sobre el cas.

La família de l’Helena Jubany i Lorente.

Mataró, 22 de febrer del 2002

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *