La vida de l’Helena

Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974 a Barcelona, a la clínica maternal Casa de Lactància, un edifici modernista situat a la Gran Via de les Corts Catalanes, on els seus pares, que residien a Mataró, acudiren quan la mare hagué de donar a llum.

El setembre de 1976 inicià l’escolaritat al parvulari de l’escola GEM de Mataró on s’estigué fins a acabar 4t de Primària. L’any 1984 es traslladà a l’Escola Pública Germanes Bertomeu per continuar els estudis primaris. En aquest temps, entrà a formar de la colla dels Nans: portava “el Xinès”.

Estudià Batxillerat i COU a l’Institut Damià Campeny. Molt aficionada a la lectura, descobrí l’escriptora Montserrat Roig, en llegí tota l’obra i concebé la idea de seguir el seu ofici. També en aquesta època participà activament en l’organització dels sopars estiuencs del Pati del Cafè Nou i assistí habitualment a la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega. El 1992 inicià els estudis de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona i, al llarg la seva formació professional, col·laborà amb Televisió de Mataró (actualment reconvertida a Mataró Audiovisual), amb ràdio Premià i, l’estiu de 1996, amb el diari El Punt del Maresme, on realitzà les pràctiques de periodisme com a becària. A més, amplià el seu coneixement d’idiomes estudiant francès i assistí a la Universitat Catalana d’Estiu. El 1996, a l’edat de 22 anys, obtingué la llicenciatura de Periodisme.

A partir de mitjan octubre del mateix any i durant 3 anys, treballà com a llibretera a la Cooperativa Robafaves, on col·laborà també en l’elaboració de la revista “Notícia de llibres” i s’interessà especialment per la literatura infantil i juvenil. Durant aquest període obtingué el Certificat D de coneixements superiors de llengua catalana i féu el curs de català de capacitació per a la correcció de textos.

El novembre de 1999 deixa de treballar a la llibreria i, decidida a dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits, prepara les oposicions a bibliotecària i enceta el camí de la creació literària. L’any 2000 és per a l’Helena un any de projectes que es van realitzant: aconsegueix la plaça d’auxiliar de bibliotecària per a la sala infantil de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de la vila de Sentmenat, inicia el segon cicle de la llicenciatura de Documentació a la Universitat Oberta de Catalunya, es dedica a explicar i escriure contes, cosa que li fa goig, i obté el premi de prosa vila de Mont-roig del Camp amb la narració Els cristalls de les terres del nord. El 28 de desembre del mateix any es trasllada a viure a Sabadell, en un pis de lloguer al barri de la Creu Alta, a pocs quilòmetres de Sentmenat.

L’Helena estava satisfeta de la seva activitat laboral i els estudis de la UOC: comentava que podia aplicar els coneixements que adquiria directament a la feina quotidiana que desenvolupava a la biblioteca alhora que els estudis teòrics li resultaven entenedors pels coneixements que obtenia de la pràctica laboral. A més, continuava dedicant-se a la creació literària, mantenia reunions periòdiques amb altres bibliotecàries per coordinar les activitats que realitzaven, participava en les tertúlies de contes infantils que cada mes se celebraven a la llibreria Robafaves de Mataró, no havia deixat de col·laborar com a comentarista de la revista “Notícia de llibres” i li encantava el món del conte. Assistia a sessions de conta-contes al Centre Cívic de Sant Oleguer de Sabadell i participava en les classes i activitats que es realitzaven a la Casa del Conte, a Barcelona, dirigides per Numancia Rojas, la qual, alhora, admirava la destresa de l’Helena per explicar els contes mentre en mostrava les pàgines del llibre, tècnica que havia après de Pep Duran a Robafaves. I mentrestant, anava fent la seva pròpia maleta de contes triant-los amb gran cura, amorosament.

Durant l’any 2001 l’Helena també s’anà aproximant a la vida cultural i associativa de la seva nova ciutat, Sabadell i, empesa per la seva afició a la muntanya i a l’excursionisme, a partir de la Setmana Santa de 2001, amb una estada a Mallorca, participa en les activitats de la secció de Natura de la Unió Excursionista de Sabadell (UES). Però el migdia del 30 de novembre del mateix any és retinguda fins a la matinada del 2 de desembre, en què és assassinada.