Les papallones, de paper de plata i panotxa, penjades a la cartellera de programació i recuperades d’un dels teus tallers infantils ens recorden, tan sols mirar-les, la teva estada com a companya professional a la biblioteca de la nostra vila de Sentmenat. Com el vol de les papallones, els petits moments són lleugers i curts de durada però d’una gran importància en el conjunt de records que configuren allò essencial de la nostra vida.

En vida vas decidir deixar empremta dels teus petits moments i de les teves emocions a través dels teus contes i relats. Així, la natura que observares, les maneres de ser que et sobtaven de la gent que t’envoltava, els possibles somnis i il·lusions imaginats, tots es troben en els teus inicis literaris, irremeiablement truncats. Irremeiablement truncats, ho penso i ho transmeto amb ràbia continguda.

El relat Els cristalls de les terres del nord deixa entreveure el teu amor per la natura i el desig de conèixer altres cultures. La capacitat d’observació i retenció que et caracteritzava i la teva fluïdesa lingüística et van permetre descriure la gamma de colors que et va enlluernar de la màgia d’Astúries. En la redacció es denota una clara disciplina en la recerca documental, ja que ofereixes informació verídica dels llocs on succeeix l’acció dels personatges nascuts de la teva fantasia literària. També, amb una aproximació prèvia al folklore asturià, hi vas incloure personatges màgics, com el cuélebre, que comparteixen l’aventura dels protagonistes de la teva història. Tres joves que valoren, com tu, l’esforç d’assolir els reptes que t’ofereix la muntanya.

En els teus contes per a infants he reconegut la teva necessitat de transmetre als menuts els valors de tolerància, civisme, respecte, anhel d’aprendre. I, en els relats per a adults, d’altres sentiments més íntims com el de la melangia, amor a la llibertat i a la independència, potser també la solitud. És possible que els reconegui com a meus propis, com els de tothom que no els sap expressar com ho has fet tu.

He llegit els teus contes amb l’afecte del record i, és clar, amb tristesa; però, si més no, amb l’orgull d’haver-te considerat la millor aspirant per a la sala infantil de la biblioteca juntament amb la resta de membres del tribunal de l’Ajuntament de Sentmenat. Resta aquí en aquest llibre la teva obra i gran part de tu mateixa.

Núria Ribas i Martí
Directora de la Biblioteca
Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat