* Enamorada de la lectura des de l’adolescència, l’Helena Jubany visqué a l’entorn del llibre com a periodista, llibretera, contertuliana, autora de recensions, correctora, bibliotecària, contacontes… i darrerament esbrossava il·lusionada el camí de la producció pròpia amb relats curts. L’any 2004 la família ha editat el llibre Els cristalls de les terres del nord i altres contes d’Helena Jubany i Lorente, coincidint amb el tercer aniversari del seu assassinat després d’estar dos dies privada de llibertat, i quan els fets encara no han estat aclarits judicialment.

Els cristalls de les terres del nord i altres contes (2004) és un recull de narracions que l’Helena, que d’adolescent havia concebut la idea d’arribar a ser escriptora, havia escrit i tenia guardats en el seu ordinador personal. Són, doncs, les seves primeres i dissortadament úniques narracions. Estem segurs que ella les hauria madurat i polit abans de publicar-les, o potser les hauria esborrat. Però aquests relats són l’única mostra que tenim d’allò que podia haver estat la seva obra literària i els volem compartir amb aquells qui van conèixer i estimar la nostra filla i germana, segurs que, com diu Núria Ribas a la Introducció, hi reconeixerem com a propis els valors i sentiments que l’Helena hi expressa.

El llibre s’obre amb la narració Els cristalls de les terres del nord il·lustrada amb fotografies de la mateixa autora i de Dani Bonamusa. Aquest relat obtingué el Premi de prosa Vila de Mont-roig del Camp de l’any 2000 i fou escrit arran d’un viatge que l’Helena féu a Astúries. Aquest relat deixa entreveure l’amor de l’Helena per la natura i el desig de conèixer altres cultures, s’hi denota una clara disciplina en la recerca documental i ens aproxima al folklore asturià. Després trobem el conte Les galetes màgiques, subtitulat Viatjar ens fa tolerants i il·lustrat per Regina Bonamusa, en què uns nens aprenen també a conèixer, comprendre i estimar altres cultures. A continuació tenim tres contes breus, Una invasió monstruosa, La fugida de l’internauta i Els pensaments voladors, amb il·lustracions de Teo Perea, ideats per ser publicats en una revista infantil. Tot seguit, amb La formiga que es va adormir sobre la closca d’una tortuga, hi trobem expressats els desigs d’independència i llibertat. Tanquen el recull Matrioska, En companyia de la lluna i Lladre d’instants, contes més aviat per a gent gran. Els quatre darrers contes han estat il·lustrats per Dani Bonamusa. Finalment, el llibre es clou amb uns Trets biogràfics de l’autora il·lustrats amb fotografies de l’arxiu familiar.

Els cristalls de les terres del nord i altres contes, d'Helena Jubany (editat l'any 2004)

L’edició del llibre, que té un format de 20 x 22 cm ha estat possible gràcies a la col·laboració desinteressada i plena de voluntat i afecte de la gent de la cooperativa Clic Traç, de les il·lustradores i il·lustradors, i de totes aquelles persones que ens han donat ànims. L’edició s’ha fet amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sentmenat i el suport de la xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, el Patronat Municipal de Cultura de Mataró i l’Ajuntament de Sabadell.

Família Jubany i Lorente