Premi literari

HELENA JUBANY i LORENTE

de narració curta o recull de contes per a ser explicats

L’Helena Jubany

L’Helena Jubany i Lorente va morir assassinada la matinada del 2 de desembre de 2001, a l’edat de 27 anys. Els qui la van matar, avui encara són al carrer. La policia i la judicatura encara no han esclarit els fets però la família de l’Helena continua lluitant perquè es faci justícia i el crim no quedi impune.

Enamorada de la lectura des de l’adolescència, l’Helena Jubany visqué a l’entorn del llibre com a periodista, llibretera, contertuliana, autora de recensions, correctora, bibliotecària, contacontes… i esbrossava il·lusionada el camí de la producció pròpia amb relats curts.

L’any 2004 la família va editar el llibre Els cristalls de les terres del nord i altres contes. Els cristalls de les terres del nord i altres contes. És un recull de narracions que l’Helena havia escrit i tenia guardats en el seu ordinador personal. D’adolescent, l’Helena havia concebut la idea d’arribar a ser escriptora i aquestes són les seves primeres i dissortadament úniques narracions. Estem segurs que ella les hauria madurat i polit abans de publicar-les, o potser les hauria esborrat.

L’any 2021 hem enregistrat una sèrie de podcasts en col·laboració entre la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l’Associació Helena Jubany.

“La maleta de l’Helena” els contes escrits per l’Helena Jubany intepretats per les veus de Marta Tricuera (Les galetes màgiques i Lladre d’instants), Rosa Fité (Una invasió monstruosa), Sergi Gibert (La fugida de l’internauta), Andrea Martínez (Els pensaments voladors), Ester Cort (La formiga que es va adormir sobre la closca d’una tortuga), Teresa Fèrriz (Matrioska), Mariona Ribas (En companyia de la lluna) i Sílvia Ricart (Els cristalls de les terres del nord).

Associació cultural Helena Jubany

L’Associació Helena Jubany

L’any 2008, familiars, amics i companys de l’Helena vam crear l’Associació cultural Helena Jubany i Lorente, amb la finalitat de mantenir encesa la flama del seu record i prendre el relleu de la seva il·lusió per la creació literària i la narració oral.

Amb aquesta finalitat, l’associació ha instituït el Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats.

Associació cultural Helena Jubany

El premi Helena Jubany

El premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats es convoca cada any el dia 27 de febrer, data del naixement de l’Helena, i es lliura el 2 de desembre, data de l’assassinat de l’Helena. Està dotat amb 3.000€ i la publicació de l’obra guanyadora amb el diari Ara.

Autors i obres guanyadores d’edicions anteriors:

El premi Helena Jubany s’atorga anualment des de l’any 2008.

Marina Guardiola i Bufí

París/Mataró
Amunt (2011)

Jordi Solé i Comas

Sabadell
Blanc (2010)

Joan Lluís Moreno i Congost

Alacant
Compta comptes (2009)

Xavier Cabús

Barcelona
El karma del carnisser (2008)

Obres guanyadores del Premi Helena Jubany

Amb el suport de: